Brandveilig Barbecueën: Met deze tips!

Het is eindelijk lekker weer in Nederland en u wilt graag een avond genieten van een barbecue met uw gezin, vrienden of familie. Brandveilig barbecueën is dan altijd van belang. U wilt dan niet dat er brand ontstaat waardoor iemand gewond kan raken. Bij onachtzaamheid kan het mis gaan met een barbecue, er is namelijk een verhoogde kans op brand of het oplopen van brandwonden. Daarom hebben wij de volgende tips voor u samengesteld om uw brandveiligheid te garanderen.

Tip 1. Laat de BBQ ten alle tijden buiten!
Door een plotselinge weersverandering, zoals een regenbui, kunt uw barbecue verpest worden…. Zet de barbecue dan NIET binnen! Er komt namelijk veel rook van een barbecue, dat vol zit met een hoge concentratie aan giftige koolmonoxide. Dit is letterlijk levensgevaarlijk.

Tip 2. Blusmiddelen
Er zijn verschillende soorten barbecues; gas, elektrisch of ouderwets met briketten. Ongeacht de soort barbecue is het noodzakelijk om de juiste blusmiddelen bij de hand te houden. Er is namelijk met alle soorten barbecues kans op brand. Zorg er dus voor dat u bijvoorbeeld een gekeurde schuimblusser, emmer met water of zand op een redelijke afstand van de barbecue zet.

Tip 3. Barbecue kleding
Zorg er ten alle tijden voor dat u niet brandbare kleding draagt. Ga niet met een onbedekt bovenlichaam barbecueën, het kan namelijk gaan spatten en zorgen voor brandwonden. Zorg er dus voor dat u een schort en/of kleding draagt dat niet makkelijk brand.

Tip 4. Barbecueën met kinderen en dieren
Houdt kinderen en dieren altijd op afstand van de barbecue. Kinderen en dieren zijn namelijk onvoorspelbaar en nieuwsgierig. Er kunnen ongelukken plaatsvinden wanneer zij te dicht bij de barbecue komen.

Tip 5. Balkon/Dak
Barbecue niet op een balkon, de vonken kunnen de ondervloer bereiken waardoor al menig brand is ontstaan. Zorg in ieder geval voor een brandvrije ondervloer (Plaat/Bak)

Tip 6. Ontsteken BBQ
Voor het ontsteken van de barbecue gebruikt u aanmaakblokjes die hiervoor ontwikkeld zijn. Gebruik geen vluchtige vloeistoffen. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

Checklist

  1. Check altijd de datum op een gasfles
  2. Controleer dat er geen gaten zitten in de glasslang (of poreus)
  3. Een gasfles moet ten alle tijden rechtop staan
  4. Kijk bij een elektrische BBQ uit voor regen, dit kan namelijk zorgen voor kortsluiting
  5. Controleer de elektrische BBQ op roest en slijtage

Indien er een incident plaatsvindt:

  1. Indien er een persoon in de brand staat kan deze persoon het beste rollen of in een (blus)deken gerold worden, of worden geblust met water.
  2. Laat bij brandwonden minimaal 10 minuten lauw water over de wond stromen
  3. Bij brandwonden, laat de kleding zitten en deze verwijderen door de juiste hulpdiensten.
  4. Bel het alarmnummer, 112

Voor meer informatie of bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt hier direct contact met ons opnemen.